sunnuntai 1. elokuuta 2010

Pakulla Pielisen takana

Kesälomaa oli vielä jäljellä, nytpä olisi sopiva hetki käydä taas yhdellä kirkkokierroksella.
Pakkasimme tarpeelliset petivarusteet pakettiautoon perjantaina 30.7 ja ajelimme kauniissa kesäsäässä Heinävedelle Lintulan luostariin.

Luostarin kahvilassa nautittiin nunnien leipomaa piirakkaa ja maistuvaa kahvia.
Lintulan luostari sai alkunsa, kun salaneuvos F. P. Neronov lahjoitti vuonna 1894 luostarin perustamiseksi maatilan karjalan kannakselta Kivennavan pitäjästä Lintulan kylästä.
Luostarista joutui lähtemään ennen talvisodan syttymistä evakkotielle yhteensä 47 henkilöä ja luostarin rakennukset tuhoutuivat sodan aikana.
Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1945 sisaret hankkivat omistukseensaHackman & Co:n omistaman tilanHeinäveden Koskijärven kylästä ja nunnat muuttivat uuteen kotiinsaPalokkiin tammikuussa 1946.

Luostarista jatkoimme matkaa Tuusniemeen, jossa sijaitsee apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko korkealla mäentöyräällä

Matka jatkui Luikonlahteen, josta etsiskelyn jälkeen löytyi Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen tsasouna

Mutkikkaita maalaisteitä ja metsätaipaleita ajettuamme tulimmekin Polvijärvelle. Siellä seisoi ylväänä Pyhän Johannes Kastajan kirkko

Polvijärveltä olikin sitten enää melko suora tie Juukaan, jonne on pystytetty profeetta Elian tsasouna

Yhdelle päivälle oli jo hengen ravintoa saatu, niinpä ajoimme pienen Vuokon kylän uimarannalle uimaan ja pystytimme myös leirin.
Yöllä neljältä humalaiset mopopojat tulivat kolkuttelemaan auton peltejä, siirryimme 10km pohjoisemmaksi unta jatkamaan.

Aamulla etsimme käsiin Nurmeksen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkon.

Nurmeksesta matka kääntyikin sitten kohti kotia. Ensin ajoimme karjalaiskylä Bombaan. Sieltäkin löytyi hiljentymispaikka, nimittäin pyhien Sergei ja Herman Valamolaisen tsasouna.

Matka jatkui Viekin pikkukylään ja hetken etsiskelyn jälkeen löytyi Pyhän Nikolauksen tsasouna.

Seuraava etappi olikin Lieksa. Siellä vaskiviikot olivat juuri päättyneet, mutta profeetta Elian kirkko oli pystyssä.

Lieksan jälkeen Pielisen itärantaa alas tullessa on seuraavana vuorossa Vuonisjärvi ja sen Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna, punaiseksi maalattu

Aina vaan matka kohti etelää jatkui. Enosta silmiimme sattui Kristuksen kirkastumisen tsasouna.


Enon jälkeen olikin pakko käydä taas uimassa, ennenkuin matka jatkui Kontiolahteen. Kontiolahdessa sijaitsee Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko, joka on aikaisemmin ollut pelkkä tsasouna

Joensuussa oli kovasti katutöitä, mutta Pyhäselästä löysimme sattumalta Sinisen tien tsasounan, virallisemmin Johannes Kastajan tsasouna, joka on valmistunut vain 9v. sitten.

Matkamme jatkui Kiteelle, Siellä olikin matkamme ainoa tiilestä muurattu ortodoksikirkko, Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko.

Asta-myrskyn tuhoja hämmästellen löysimme vielä Parikkalasta pikkuisen metsätsasounan, jossa ei seiniä ollut ollenkaan, vain katto ikonia suojaamassa. Tsasouna on pyhitetty Johannes Kastajalle.

Sitten ei muuta kun suorinta tietä kotiin. Matkaa tuli himpun päälle 1000km