maanantai 19. heinäkuuta 2010

Petiautolla Puolassa

Kesän helteet koitti ja taas alkoi seikkailujalkaa vipattamaan.
Netistä tilattiin menomatka laivalla Helsingistä Tukholmaan, loppu oli vielä avoin.

10.7.2010 lauantai

Hyvissä ajoin auto oli pakattuna ja matka saattoi alkaa. Ajelimme vaihtelun vuoksi Lahden kautta ja Mäntsälän Juustoportissa pysähdyttiin kahville.Satamassa meitä odotti Viking Gabrielle ja olimme vähän törsänneet ja tilanneet LUX-B hytin.Hytti oli hieno ja tilava, parisängyllä kalustettuna ja jääkaapissa odotti pari pulloa samppanjaa varustamon lahjana.
Kävimme syömäsä ilta-aterian ja sen päätteeksi vetäydyimme viileiden lakanoiden väliin

Päivän ajot 2h28min ja 174km


11.7.2010 sunnuntai
Aamupalan jälkeen ajelimme laivasta ulos ja taas jouduimme puhaltamaan satamapoliisin ratsiassa. Navigaattori ei ollut päällä, sekoiltiin 20min Tukholman ulosmenoteillä ennenkuin löydettiin Södertäljen suuntaan menevä E4.
Välillä ajeltiin pitkin maaseututeitä ihmettelemässä mm. struseja jotka kuumassa helteessä huohottivat suu auki vai olivatko vain hämmästyneitä suomalaisturisteista.
Paikallinen kirpputorikin löydettiin Loppis-kylttejä seuraamalla ja ostoksia tehtiin.
Nyköpingissä kaikki vielä nukkuivat kymmenen aikaan, kaupatkin vasta availivat oviaan. Jätskibaarista tilattiin kunnon annokset jäätelöä ja maha killillään tutkailimme kaupunkia.
Seuraava kaupunki oli Norrköping ja koska maha oli vielä pullollaan jäätelöa, ei ruoka vielä maistunut joten poikkesimme juomassa kupit kahvia ja palat mutakakkua.
Näitä köpingejä Ruotsissa riittää, seuraava kaupunki oli Linköping jonka kaupasta ostimme, mitäs muuta kuin syötävää.Sitten matka jatkui kohden Götan kanavaa. Kanava on Pohjanmeren Itämereen yhdistävä 614 kilometriä pitkä vesiväylä ja se kulkee koko Ruotsin poikki. Reitti nousee Pohjanmerestä Götajokea Vänneriin josta se kulkee kanavassa läpi Vätternin ja edelleen Itämereen. Varsinainen kanava on 190,5 kilometriä pitkä. Kanavaa rakennettiin yli 20 vuotta ja se valmistui vuonna 1832.

Ennen kanavalle saapumista kävimme vielä katsomassa Vretan luostarin kirkkoa, luostari itse on jo aikojen kuluessa kadonnut. Lämpötila oli jo kohonnut pitkälti yli 30 asteen, kävimme uimassa Roxen-järvessä aivan kanavan suulla. Virkisti se hetkeksi.

Ajelimme sitten pikkuteitä kanavan rantaa seuraten Borensbergin pikkukylään, jossa viimein oli syötävä jotain suolapalaa, jäätelön aiheuttama turvotus oli jo laskusuunnassa. Nautimmekin paikallisen nakkikioskin antimia pahimpaan nälkäämme ja kävimme vielä osuuskaupasta hakemassa lisää kylmää juotavaa. Viimeinen kaupunki tällä erää kanavan varrella oli Motala, josta käänsimmekin sitten auton keulan kulkemaan lännen sijasta etelään.
Vadstenan kaupungissa piti oleman nunnaluostari. Semmoinen sieltä löytyikin, oli vain muutettu hotelliksi ja linnakin sijaitsi vallihaudan takana, lähdimme siis etsimään yöpymispaikkaa.
Ilta ei ollut yhtään päivää viileämpi ja Mjölbyn lähistöltä löytynyt hiekkakuopan reuna oli iltakymmenen jälkeen vielä täysi pätsi. Pari tuntia pyörittiin sängyssä, ennenkuin oli pakko nousta ylös ja etsiä viileämpi nukkumapaikka.
Malexanderin pikkukylän uimapaikka vaikutti ensin lupaavalta, mutta puolenyön aikaan uimassa telmivät lapset melusivat liikaa, matka jatkui.
Onneksi löytyi rauhallinen veneenlaskupaikka ihan lähistöltä, sinne oli hyvä pystyttää leiri ja järveltä puhaltava vieno tuuli jäähdytti petiautonkin sopivasti nukkumalämpöiseksi.Päivän ajot 7h10min ja 400km


12.7.2010 Maanantai

Aamulla oli jo hellesää, siispä heti aamusta järveen uimaan. Se virkisti kunnolla ja oli mukava hörppiä aamukahvia lokkien kirkunaa kuunnellessa.
Pian oli leiri purettu ja matka jatkui. Harmaita pilviä kerääntyi taivaalle ja kun saavuimme Vimmerbyhyn, Astrid Lingrenin kotikaupunkiin, alkoi sataa hiljaista tihkua.
Se ei juurikaan ilmaa viilentänyt. Aikaa oli aamukahvistakin jo vierähtänyt, joten poikkesimme päiväkahville Vimmerbyn keskustassa konditorian kahvilaan.
Sade loppui ja pääsimme jatkamaan matkaa. Pellot tässä osassa Ruotsia näyttivät olevan maissipeltoja, niitä olikin sitten hehtaarikaupalla, joukossa jokunen hehtaari perunallekin.
Muutaman tunnin ajelun jälkeen saavuimmekin Kalmarin kaupunkiin. Auto parkkiin ja kaupunkia tutkimaan. Kävelykadulta löytyi kaikenmoista ja suolapalaa teki mieli, poikkesimme terassille syömään salaattia ja juomaan siideriä.
Kun kaupunki oli nähty jatkoimme matkaa kohden Öölannin saarta. Sinne päästäkseen on ylitettävä yli 6km pitkä silta.
Sillasta ei meinannut tulla loppua millään, mutta lopulta olimme saarella. Lämpötila oli taas yli kolmenkymmenen, joten poikkesimme heti sillan pieleen uimarannalle uimaan.
Uinti Itämeressä virkisti ja ajelimme saaren länsireunaa kohti Borgholmin kaupunkia.
Vähän joka mutkassa oli tuulimyllyjä pitkin ja poikin, varmaan joka talossa jauhettiin viljat omalla myllyllä - entisaikaan. Nyt myllyt olivat enemmän ja vähemmän huonossa kunnossa.
Kaikkialla oli kuivaa ja karua, helle täälläkin on tehnyt tehtävänsä.
Ennen kaupunkia kävimme ihmettelemässä Borgholmin linnan raunioita. Oli menty tutustumaan myös Rutsin kuninkaallisten kesähuvilalle Sollingenin linnaan, mutta karhusivat siitä mokomat 70 kruunua päältä, jäi menemättä.
Borgholmissakin löytyi kävelykatu ja sieltä mainio pitsapaikka, aina vaan ruoka mielessä. Ostoksiakin tehtiin ja auto tankattiin ja sitten matka jatkui saaren itäreunaa kohti etelää.
Taas alkoi päätä kuumottaa ja kävimme välillä uimassa, meri oli yhtä lämmintä tälläkin puolella saarta.
Aivan saaren eteläkärjessä oli komea majakka, "Långe Jan"
Ajattelimme jo jäädä majakan pihalle yöksi, mutta kieltomerkit estivät leiriytymisen.
Kurvasimme kohti pohjoista ja Degerhamnin pursiseuran nurmikolta löytyi vilvoittavan merituulen raikastama nurmikkoläntti. Siihen oli hyvä pystyttää leiri ja jäädä yöksi


Päivän ajot 6h15min ja 373km


13.7.2010 Tiistai

Aamutoimien jälkeen matkamme jatkui saaren rannikkoa ylöspäin. Lopulta saavuimme Färjestadeniin, josta ennen siltaa lautat mantereelle lähtivät. Sopivasti satuttiinkin kesämarkkinoille, jossa tehtiin ostoksia ja juotiin markkinakahvit.
Lämpötila kohosi kilpaa auringon kanssa, taas piti pulahtaa hetkeksi mereen uimaan.
Saarelta poistuttiin taas samaa pitkää siltaa myöden ja ajeltiin sitten Karlskronan satamakaupunkiin.


Tekstin alussa hieman narrasin, olin etukäteen tehnyt myös toisen laivavarauksen, Karlskronasta Puolan Gdyniaan.
Laiva lähtisi vasta illalla, oli siis aikaa tutkia kaupunkia, käydä syömässä Bosnialaista kansallisruokaa ja pulikoida meressä.
Sitten ajeltiin satamaan odottelemaan laivaa, joka ajallaan saapuikin. Laiva oli Stena Linen Stena Baltica ja ensimmäisen kerran näin rekkoja ajettavan kahteen kerrokseen.
Lopulta mekin pääsimme kyytiin ja löysimme vaatimattoman hyttimme.
Kävimme syömässä iltapalaa rekkamiesten kanssa ja sitten suihkuun ja petiin odottamaan Puolaan pääsyä.
Päivän ajot 3h21min ja 182km

14.7.2010 Keskiviikko

Yöllä heräsin katsomaan puhelimesta kellonaikaa. Puhelimesta oli akku loppu ja muuta kelloa ei ollut. Pomppasimme äkkiä ylös, joko olemme satamassa? Johanne meni suihkuun ja minä lähdin etsimään kelloa. Sellainen löytykin laivan infosta, 03.50 - takaisin nukkumaan..
Muutaman tunnin lisäunen jälkeen lähdimme laivan kahvilaan aamupalalle. Rekkamiehet latoivat aamiaislautaselle 8 krakowanmakkaraa, pari kourallista pekonia, munakokkelia, kinkkua, juustoa ym. meille riitti kahvi ja sämpylä.
Laivan kannelta näkyi jo Gdynia ja tuota pikaa olimme Puolan maaperällä.
Gdyniassa käytiin kaupassa ostamassa paikallisia tarvikkeita, toriakin tutkittiin ja odotettiin keskellä kaupunkia puomien takana junia 15 minuuttia.
Lopulta puomit nousivat ja ruuhka purkaantui ja löysimme itsemme suuren marketin parkkipaikalta. Kärryt mukaan ja sisään, jonne olikin hankala päästä. Lopulta elekielen ja kansainvälisten käsimerkkien avustamana saimme lupalaput ja pääsimme tekemään ostoksia.
Sisäänpääsyn hankaluuskin selvisi, olimme tukkukaupassa jonne ei kuluttajilla ole asiaa....
Lopulta pääsimme kassalta ulos ja matka jatkui. Gdynia, Sopot ja Gdansk ovat yhtä suurta kaupunkia kymmenien kilometrien matkalla. Liikenne oli kaottista, ruuhkaa ja autoja joka puolella ja kaahailua ja pujottelua enemmän kuin laki sallii.
Lopulta pääsimme ulos metropoliitan melskeestä ja pääsimme ajelemaan maaseudun rauhassa.
Mitä vielä. Olen pitänyt virolaisia pahimpina kaahailijoina ja ohittelijoina, mutta kyllä puolalaiset vievät voiton.
Keltaisten viivojen kohdalla saattaa tulla ohituksia molemmin puolin kahta rinnakkain vastaantulevista välittämättä. Kyllä joku aina väistää ja peilit kolisevat.
Ilmankos ojanpenkat ja risteykset olivat täynnä kukkapuskia, muistokynttilöitä ja ristejä. Yhdelle onnettomuuspaikalle saavuimme melko pian kolinan jälkeen...
Pysähdyimme sivutien pätkälle leputtamaan hermojamme ja keittämään kahvit, täältä maasta pitää päästä pian pois.
Olsztynin kaupungissa kävimme katselemassa keskustaa ja kirkkoja ja söimme ravintolassa ruokaa, jonka nimessä oli paljon s, z ja c-kirjaimia.
Tiet olivat Puolassa huonoja, kapeita ja erityisen mutkikkaita. Jos tien laidassa oli mutkaa ilmaiseva liikennemerkki, oli kyseessä todella paha serpenttiini.
Elkin kaupungissa oli taas tauon paikka, tuhlasimme viimeiset zlotyt marketissa ja keittelimme kahvit marketin pihalla.
Tiemerkinnät ja -viitat olivat mitä sattuivat, eksyimme navigaattoreista huolimatta vikatielle. No pääsihän sitäkin kautta rajasta yli Liettuan puolelle, olimme vain useamman kymmenen kilometriä vikasuunnassa. Pitkin hiekkateitä pölistellen pääsimme vihdoin oikealle tielle ja päätimme palkita itsemme hotelliyöpymisellä.
Marijampolesin pikkukaupungista etsimme alueen korkeimman talon, sen katolla loisti Hotel Royal Europa.
Valitettavasti rupusakin huoneita ei ollut, mutta saimme tavallisen huoneen hinnalla luksuskämpän, meillehän se kelpasi.
Suhkun jälkeen oli hyvä ummistaa silmät viileiden lakanoiden välissäPäivän ajot 9h07min ja 537km

15.7.2010 Torstai

Hotelliaamiaisen jälkeen matka jatkui Kaunaksen kaupunkiin. Kaupunki on kuulu monista kirkoistaan ja löysimmekin tiemme vanhaan kaupunkiin, jossa kirkkoja vieri vieressä.
Johonkin pääsi sisällekin ja katoliseen tapaan koristelu oli runsasta.
Vanhankaupungin aukion laidalla oli myös suklaaravintola, siellä nautittiin kahvia ja suklaaleivoksia.
Soittelimme myös laivayhtiöön ja varasimme kotimatkan lauantaiaamuksi Tallinnasta Helsinkiin.
Kun palasimme autolle, oli ikkunassa punainen lappu PRANESIMAS no: 154097. Turisti-infosta selvisi että se oli pysäköintimaksukehoitus, jonnekin olisi pitänyt jotain maksaa.
No mepä ei jääty asiaa ihmettelemään vaan tankattiin auto, käytiin kaupassa osotoksilla ja lähdettiin köröttelemään kotiin päin.
Pitkin maaseututeitä matkamme jatkui haikaroita ihmetellessä. Panevezysin kaupungissa alkoi nälkä kurnia, löysimmekin pienen kurvailun jälkeen sopivan pitsapaikan jossa sitte calzone-pitsat nautittiinkin.
Kun jälleen palasimme autolle, oli ikkunassa taas lappu! Tällä kertaa siinä luki TRANSPORTO PRIEMONES VALST VAIRUOTOJUI ja uhkailtiin Policijalla. Mikä kumma siinä on että parkkeerasi miine vain niin aina tulee huomautus.
Ei tässäkään lapussa ollut mitään summia tai maksupaikkaa, minne olisi maksun voinut suorittaa, joten jatkoimme matkaa.
Liettuan ja Latvian rajalla ei meistä oltu kiinnostuneita, ajelimme rajan yli Latviaan.
Helle oli taas ja mieliimme palasi edellisyön viileä hotellihuone, päätimme mennä myös Latviassa yöksi hotelliin.
Jelgavan kaupungissa olimme olleet aiemminkin ja sama hotelli löytyi nytkin. Hotelli oli remontissa ja respa siirretty kellariin, mutta saimme huoneen edulliseen hintaan.
Huoneessa ei ollutkaan ilmastointia, ikkunaa sai auki vain sentin pari ja lämmintä kuin saunassa.
Yritimme suihkussa viilentää kuumottavaa ihoa, kävimme kaupungilla kävelyllä kaupoissa ja kirkkoa ihmettelemässä.
Hotellihuone ei ollut yhtään viilentynyt vaikka välillä ukkostikin.
Suihkukaan ei enää auttanut, hiivimme hiljaa autoon nukkumaan, siellä sai sentään läpivedon aikaiseksi.
Päivän ajot 5h39min ja 351km

16.7.2010 Perjantai

Aamulla hiivimme takaisin hotelliin, kävimme suihkussa ja aamiaisella ja lähdimme ajelemaan kohti Viroa.
Riika kierrettiin kehätietä pitkin ja viimein Salacgrivan kylässä tuhlattiin viimeiset Latvian kolikot kahviin ja raparperipiirakkaan.

Sitten rajasta yli ja olimme Viron maaperällä.
Käänsimme keulan kohti vanhaa rantatietä ja kävimme katsomassa paria meille uutta ortodoksi kirkkoa Treimannissa ja Häädemeestessä.


Sitten olimmekin jo Pärnun tutussa kaupungissa. Kävimme siellä kaupoilla ja kirkoissa sekä tietysti taas syömässä, nyt Nikolain kanaa. Ja taas. Autolle palatessa oli i kkunassa nyt vironkielinen HOIATUS parkkimaksun laiminlyönnistä. Varsinaisia rikollisia...
Yhtä kyytiä sitten ajettiin Tallinnaan ja kaupan kautta Piritan pursiseuran leirialueelle odottamaan seuraavan aamun laivaa.
Tuuli oli kova laiturilla, auton peitteet lepattivat, mutta olipahan ainakin viileää pitkästä aikaa.

Päivän ajot 5h30min ja 384km


17.7.2010 Lauantai

Aamulla aikaisin laivalle ja aamupalalle, olipa hyttikin käytettävissä joten päästiin aamupesulle ja suihkuunkin.
Pian Helsinki näkyi horisontissa
ja sitten vaan viimeiset kilometrin kohti kotia.

Päivän ajot 1h47min ja 147km

Puoli tuntia vaille 7vrk matka kesti, 2548km lenkki heitetty, keskimääräisesti vähän yli 300km päivässä ajettu. Auto toimi hyvin ja maailmaa tuli taas nähtyä.

1 kommentti:

Tiina Linkama kirjoitti...

Vai sellainen Puolan matka.

Puolasta olemme kuulleet samoja juttuja liikenteestä, että huonot ovat tiet ja liikenne karmeaa.

Toivottavasti matkasta jäi kuitenkin mukavat muistot, kuumuudesta huolimatta. Ainakin auto pysyi ehjänä!