sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kökar kutsuu...

Kesäloman toinen retki suuntautuikin Ahvenanmaan saariston Kökarin saarelle...

11.7.2013 torstai

Tällä kertaa jätimme vaunun kotiin ja pakettiautoon oli sisustettu petipaikat ja muut tarvittavat tavarat.
Matkaan lähdimme hyvissä ajoin torstaina ja ajelimme Lahden kautta Vantaan Ikeaan. Jotain sieltäkin taas tuli ostettua ja samalla pääsimme herkuttelemaan niillä Ikean lihapullilla.
Matka jatkui kohden Turkua. Nummi-Pusulassa pysähdyttiin Kasvihuoneilmiö-diverssikauppaan ja sieltä mukaan tarttui ulkovessan remontissa tarvittava käsienpesuallas.

kelpaa tässä käsiään huuhdella...

Pikku hiljaa ajelimme länteen päin ja Kaarinassa kurvasimme Saariston rengastielle. Paraisilla tankattiin ja matka jatkui Nauvon ja Korppoon läpi Galtbyn satamaan. Lossejakin matkalle mahtui ja niissä meni oma aikansa.
Satamassa meitä jo odotteli pieni autolauttamme m/s Gudingen, joka tosin lähtee vasta aamulla.

m/s Gudingen

Olimme toki varanneet paikat jo etukäteen, pikkuiseen laivaan ei montaa autoa mahdu ja saaristolaisilla on aina etuajo-oikeus.
Keittelimme vielä iltakahvit ja jäimme yöksi sataman parkkipaikalle.

kelpasi tässä huilata...12.7.2013 perjantai

Olemme Kökarissa käyneet ennenkin, mutta viimeksi v. 2003. Kymmenessä vuodessa on paikka saattanut muuttua, vaikka saari sijaitseekin lähes kolmen tunnin matkan päässä.

Kökar sijaitsee avomerellä...

Pääsimme lopulta itse saarelle, eikä ainakaan piskuinen satama ollut muuttunut mihinkään, ehkä muutama varastokoppi tullut lisää.
Kävimme katsomassa taloa, joka oli meillä vuokrattuna v. 1999 ja siellä sekin seisoi vanhalla paikallaan, puskat ja puut olivat sentään kasvaneet.
Sitten ajelimme Kökarin kirkolle ja Fransiskaaniluostarin raunioille, jossa kaivaukset edelleen jatkuivat.

Kökarin kirkko
Löysimme myös muutamia kirpputoreja ja vanha kauppakin oli tallella, tosin vaihtanut nimeään. Saaren tiet on äkkiä ajettu ja onneksi löysimme mainion ruokapaikan erään pikkutien päästä.
Peders Aplagård on vanhalle omenatilalle perustettu kahvila ja ruokapaikka ja siellä tilasimmekin ensiksi juotavaksi tilan omaa munkkisiideriä. Pääruoaksi nautimme graavia lohta lämpimän perunasalaatin kanssa.

graavia lohta

ja jälkiruokana tietysti Ahvenanmaan pannukakkua hillolla ja kermavaahdolla

jälkiruokaa
Sitten olikin jo aika ajella takaisin satamaan odottelemaan paluukyytiä. päivä oli helteinen ja kuuma, mutta merivesi tuntui kylmältä, sai uiminen jäädä toiseen kertaan.

kylmää on


Lopulta laivamme saapui ja paluumatka alkoi. Kahden ja puolen tunnin kuluttua olimmekin jo Korppoossa ja sitten alkoi puuduttava odotus lossijonoissa. Vihdoin illalla yhdentoista aikoihin olimme jo lähellä Paraista ja löysimme hyvän yöpymispaikan luontopolun parkkipaikalta.

uni maittaa tammien katveessa


13.7.2013 lauantai

Aamutoimien jälkeen ajelimme Humppilaan ja sen halpakaupat koluttiin läpi. Vielä jaksettiin kurvata Riihimäen kautta, jossa vakiopysähdyksemme on Säästö-Karit niminen tavarakeidas.
Illan tullen saavuimmekin taas kotiin ja kylläpä oma kotisauna tuntui lyhyenkin matkan jälkeen mukavalta...


Ei kommentteja: